Joghurt vagy cottage cheese
Joghurt vagy cottage cheese?
Sportolók körében a joghurt és a cottage cheese kedvelt táplálék. Amellett, hogy számos módon variálható mindegyik, rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak. Ám kettőjük közül mégis melyik a nyertes? A tejtermékek fehérjeforrásnak is nagyszerűen beválnak, főleg az esti étkezéseknél, hiszen többnyire kazeint tartalmaznak, ami lassú felszívódású fehérje, így egész éjszakára ellátja a szervezetet proteinnel.
A joghurt mellett szól, hogy több kalciumot és több káliumot tartalmaz, mint a cottage cheese (ami nagyszerű ásványi anyag az edzés utáni regenerációhoz), de szénhidrátból is több van benne. A cottage cheese ugyanakkor a sajtokhoz hasonlóan az enzimeknek köszönhetően a tej pépesített, megalvadt formája. Míg más sajtokat szűrnek, préselnek és érlelnek, addig a cottage cheese-t csak szűrik és mossák. Sajnos a kalcium nagy részét is kimossák a tejsavóval együtt, de a kazein sértetlen mard.
Ki akkor a győztes?
A cottage cheese
Hogy miért?
A makroelemek hozták meg a cottage cheese számára a győzelmet. Ugyanis egy csésze alacsony zsírtartalmú cottage cheese 28 gramm fehérjét is tartalmazhat, míg egy csésze alacsony zsírtartalmú joghurt csupán 12 g-ot.
Igen, a tejsavó nagy részét (a tejes folyadék, amit néha a doboz alján találsz és igen, ebből származik a fehérje por) eltávolítják. Viszont a cottage cheese nagyszerű kazein forrás, ami egy lassú felszívódású fehérje fajta. Gátolja a katabolizmust, vagyis izomlebontást étkezések között és éjszaka. Ezért például tanácsos este, vagy ha éjszaka felébredsz, inkább egy csésze cottage cheese-t elfogyasztani. Magas a glutamin tartalma is, ami növeli a növekedési hormon szintet.
A joghurtot inkább edzés előtt edd, de érdemes beledobni egy kanál tejsavó fehérjét.