GI indexek
Néhány élelmiszer glikémiás indexe
90-100%
burgonyapehely, főtt burgonya, puffasztott gabona (gabonapehely), kukoricapehely, puffasztott rizs, malátacukor, cukrozott italok
70-90%
fehér- és félbarna kenyér, kifli, zsemle, Abonett, kétszersült, fehér liszt, finom lisztet tartalmazó kalács, sós sütemények, kekszek, ostyák, tejberizs, édes müzli, pudingpor, gyors rizs, főtt tészták (kivéve durumtészta, spagetti, makaróni), szőlő, banán, mangó, papaja, görögdinnye, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, karalábé és a többi gyökérzöldség, kivéve a hagymát és retket.
50-70%
zabpehely (az egész, szétlapított magra vonatkozik), kukorica, főtt barnarizs, főtt Basmati indiai rizs, fekete kenyér, barna kenyér, zöldbanán, frissen facsart gyümölcslé, étcsokoládé.
30-50%
tej, joghurt, kefir, durumtészták, spagetti – félkeményre, olaszosra főzve, a legtöbb hazai gyümölcsféle (középen magvas, csonthéjas, aprómagvas): alma, körte, barack, cseresznye, meggy, eper, málna, szeder, magas savtartalmú citrusfélék: narancs, mandarin, grapefruit, citrom, ananász.
30% alatt
borsó, sárgaborsó, szárazbab, lencse, szójabab, olajos magvak, zöldbab, articsóka, cukkini, tökfélék, káposzta, kelbimbó, más zöld leveles zöldség, brokkoli, karfiol, padlizsán, paradicsom, hagyma, cukrozatlan korpás müzli, fruktóz, szorbit.
Gyakorlatilag szénhidrátmentesek (kb. 3g/100g) búza- és zabkorpa, búza- és gabona csírák, zöldpaprika, kínai kel, zeller szára és levele, leveles saláták, spenót, sóska, uborka, retek, cikória, spárga, mángold, gombafélék (kivéve laskagomba).